La prins porcul cu gura…

În România s-a lansat moda „zilelor localității”. Nu este un obicei pur românesc, îl folosesc şi alții din neamurile vestice ale continentului sau de aiurea. Relevant ar trebui să fie faptul că o localitate ce sărbătoreşte o zi sau mai multe ştie ce s-a întâmplat în acea zi. Atestare documentară, a devenit oraş, a redevenit sat, s-a născut întemeietorul localității etc. Dacă nu ai nimic notabil dintre toate aceste motive temeinice…inventezi. Pe bani publici.

Ştiu o să-mi atrag oprobiul multora, mai ales că la asemenea sărbători în principal se bea şi se mănâncă. Cu precădere în mediul rural, deoarece țăranul are încă în ADN că în zi de sărbătoare se petrece. Aşa este, dar şusele de acest gen, concursurile tematice ce vor să arate lumii că românul ancestral a mers cu vaca şi oaia, a cules via sau a tăiat porcul, nu sunt altceva decât nişte păcăleli. La urma urmei, facem asta şi acum. Iar wc-ul a rămas tot acolo în fundul curții. Fiindcă veni vorba de porc mi-am adus aminte de un primar şi o sărbătoare sau, mă rog, o încercare de a arăta umanității că oamenii din comuna Budeşti, județul Bistrița-Năsăud, au obiceiuri sănătoase, româneşti. Desigur, a fost şi o expoziție cu costume populare vechi, s-a cãntat muzică populară, dar s-a dat drumul la prinsul porcului.

Suntem convinşi că ineditul alergatului după Ghiță nu a mai fost relevat decât de toate televiziunile în show-urile cu vedete, dar dacă primarul Vasile Codrea l-a pus la loc de cinste înseamnă că sărbătoarea „Cu strămoşii la Gurețe”, aceasta-i denumirea manifestării, este originală. Dânsul are şi şcoală de marketing şi management…whatever. Apoi, după porc, este mare nevoie să prinzi un măr dintr-un vas cu apă, legat fiind la mãini! Prea complicat. Nu s-a mai încercat decât de 2.333.475.874.754 ori în lumea asta. Dar numai în comuna Budeşti este originală povestea.
Copilărind la țară, mi-aduc aminte de alte obiceiuri ce cred că fac parte din patrimoniul rural. Căutarea râmelor în bălegar, prinsul lăcustelor sau aruncatul cu pietre în ŕâu..” Cu strămoşii La Gurețe” a fost o sărbătoare superbă. Grație unui primar original. Şi nu s-a pus problema de bani. Standardul comunei Budeşti este vestic. De fapt, nord-vestic, dar pe la margine. În concluzie, în comuna Budeşti s-a prins porcul cu gura şi sticla cu mâna. Adică s-a mâncat şi s-a băut. Cultural şi recreativ deopotrivă. Original românesc.
P.S. La concursurile respective a participat şi preotul. Deci….vă este clar că i-a iertat Dumnezeu pe toți. Şi pe noi că am scris?

2017-07-11T15:18:16+03:000 Comentarii

Comenteaza

Go to Top