• luni, 11 decembrie 2017

Toate drumurile duc la Suciu!

A fost odată în Bistrița Năsăud un tânăr pesedist. Să-i spunem Daniel. Şi Suciu. Mentorul său, un fel de guru dar cu rădăcini în comuna Chintelnic, i-a oferit un post de cuvântător, l-a folosit ca majordom, căra servieta, dar şi ca secretară, având în vedere programul încărcat al social-democrației. Mentorul se identifica cu numele de Radu Moldovan. Anul 2012 a fost un an fructuos atât pentru Radu cât şi pentru secretară.

Ăl bătrân a devenit preşedinte de Consiliu Județean iar celălalt deputat. Au trecut patru ani de fericire iar în 2016, cuplul şef-secretară a candidat iar, nu înainte ca Daniel, filă de poveste pesedistă, să fie supus unui test electoral la Sângeorz Băi. „Dacă obții voturi ca şi candidat la primărie, în toamnă te pun pe listă”, i-a transmis Radu. A obținut. Promisiunile sale electorale vizavi de Sângeorz Băi au cuprins multe. S-a înfiripat adânc în mentalul colectiv al sângeorzenilor, luând copii în brațe, pupând mătuşi, folosind chiar şi regionalisme în contextul discuțiilor candidat-cetățean. „E de-al nost'”, au afirmat social-democrații din Sângeorz. Nu avea vreo importanță că de 16 ani, sub guvernare social-democrată, oraşul Sângeorz devenise comună. S-a făcut voia cetățenilor şi nu a PSD, iar Daniel a pierdut, aşa cum îşi propusese. Visul său era tot deputat. Povestea din 2012 s-a repetat. Radu, preşedinte CJ, Daniel deputat. Orgoliul lui Daniel a fost aspru zgândărit, astfel că fosta secretară s-a dedulcit la gânduri necurate vizavi de cel care îl învinsese la primărie. De ce? Pentru că perspectiva sa politică la alegerile din 2020…este incertă. S-au auzit zvonuri că Radu preferă să meargă pe mâna unei noi secretare, Bogdan Ivan, care a preluat prerogativele, cu geantă cu tot, de la Daniel.

În povestea noastră, Daniel, viclean copil de casă, a demarat acțiunea „pe el, pe nația lui de primar care m-a învins”. Lupta a căpătat caracteristici de gherilă. S-a deschis un front în consiliul local, unul cu vizite din casă în casă, dar şi unul subtil cu chemarea în teritoriu a unor miniştri, şi chiar a lui Dragnea. Toate meritele le-a luat pe pieptu-i de aramă Daniel. Astfel, s-a ajuns la situația în care primarul din Sângeorz era analizat la sânge. Un primar cu nume Traian Ogâgău. S-a ajuns la concluzia, transmisă din gură-n gură, că Traian nu face nimic pentru Sângeorz, n-are nici vorba dulce a lui Daniel şi mai amendează şi oamenii care nu păstrează curățenia. Fosta secretară a lui Radu a dat apă la moară tuturor nemulțumirilor sângeorzenilor. De-aia n-au sângeorzenii apă şi canal, asfalt, de-aia nu sunt bogați….din cauză de primar. Niciun cuvânt despre cei 16 ani de pesedism la primăria din Sângeorz. Mai mult, Radu a spus că totul a fost un ghinion inimaginabil. 16 ani? De unde se vede că în PSD ghinionul poate fi perpetuu. De ce? Din cauză de vrăjeală pe pâine democratică. Ce mai tura-vura, Daniel deputatul a dat gir pesediştilor din Sângeorz la manipulare. S-au folosit cuvinte grele ca furt, abuz în serviciu, dezinteres, înjurături şi tot tacâmul de pe masa manipulării colective. Ambiția Danielului s-a metamorfozat în strângerea de semnături pentru demitere. Multe semnături au fost false, o noutate după moda cu morții a lui Dragnea. Alții au crezut că semnează pentru asfalt în fața casei. Mă rog, semnăturile au fost centralizate şi au fost depuse la….prefectură. Acolo unde prefect este …un pesedist. Tot un fel de secretară a lui Radu Moldovan. Prefectul cu nume de poet, Ovidiu, de teama unui surghiun a dat undă verde, deşi a recunoscut unele falsuri. În tot acest timp, Daniel bărbat din Parlament a spus că el n-are niciun amestec în viața socială din Sângeorz, deoarece proiectele lui sunt de mare anvergură politică. Adică legi, frați pătați.

Totul merge spre un referendum degeaba, spre bani cheltuiți fără folos doar pentru a satisface orgoliile unor unor frustrări de ordin teritorial. Trebuie spus că Sângeorz Băi este pe Valea Someşului Superior…o insulă PNL într-un ocean PSD. Daniel stă pe burtă, după ce scandalu-i cât casa şi face pe inocentul. Pe ultimul bistrițean virgin al politicii, deşi pe centura Parlamentului este aglomerație mare. Ca în orice cofruntare, „cherchez la femme” este un imbold să căutăm motive în spatele evidențelor. În povestea cu referendumul …avem o fostă secretară. De partid. Se pune?

Plăteşte ea deranjul?

Postat in Ziar la Negru
Comentariu 1

Un comentariu

  1. Alexandru Daraban miercuri, 9 mai 2018 la 12:21 - Raspunde

    „Toată floarea PSD va ține ședința la Bistrița” – așa își intitula d-l Suciu un scurt articol cam în 14/09/2005 publicat în „Mesagerul de Bistrița-Năsăud” (eu zic că era un fel de miştocăreală la adresa PSD acest titlu).
    Şi uite așa, au trecut ani…
    Şi a devenit şi dânsul membru în „Floarea PSD”.

Comenteaza