• miercuri, 29 noiembrie 2017

PSD-ul de Bistrița, formă de manipulare arhaică

În contextul în care Partidul Social Democrat taie şi spânzură în România, schimbarea unei atitudini de gaşcă la nivelul unui municipiu reşedință de județ pare desuetă. Trădarea ca formă de supraviețuire nicidecum doctrinară, ci mai degrabă pe persoană fizică interesată, are tradiție în Bistrița Năsăud. Preşedintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, totodată şi preşedinte PSD pe județ are antecedente pe linia supraviețuirii personale. L-a trădat pe Geoană pentru Ponta, apoi pe Ponta pentru Dragnea, pe Grindeanu pentru Tudose şi a ajuns la final printr-o declarație care transmite ironic sentimente profunde de nemulțumire pentru Dragnea, catalogându-l pe acesta „renumit”.

Acest epitet nu vine gratuit, ci la pachet cu o doleanță transferată în sectorul cetățenesc ca o nouă sală polivalentă imposibil de construit fără carte funciară. Această poziție exprimă o nemulțumire vizavi de cum merg treburile în partid. Aşa că viitorul mandat de preşedinte CJ trebuie pregătit din timp. De ce să spună lumea că este nemulțumită şi Radu Moldovan nu? Acest populism are foloasele sale. Pesedistul din domnia sa spune să fie temperat, precaut. Cetățeanul Radu Moldovan vrea să fie sigur că nu-şi va pierde postul chit că acest fapt înseamnă să nu mai urmeze neapărat linia partidului, ci unde te duce valul. Vine valul, îți ia calul, îți ia scroafa din coteț dar nu funcția. „Uite măh că şi Radu Moldovan este nemulțumit”, spun unii care văd în Radu Moldovan un cetățean obişnuit ce-şi merită funcția. Uită că acelaşi Radu Moldovan este preşedinte de partid şi reprezentantul personal al lui Dragnea în județul Bistrița Năsăud. Acest joc al domnului Radu-PSD, ceva de genul lasă-mă că-mi place, este întregit de două elemente ce favorizează un nou succes la Consiliul Județean: o poziție şi nu opoziția PNL şi un viclean copil de casă în persoana viceprimarului Cristian Niculae. Începem cu acesta din urmă deoarece traiectoria sa sol-aer pe linie de partid şi administrativă are valențe copy-paste de la Radu Moldovan.

Municipiul Bistrița îl are ca primar pe Ovidiu Crețu din 2008. Evident PSD. Stilul său dictatorial pe modulul „eu ştiu, voi urmați-mă” a avut urmări catastrofale pentru oraş. Împrumuturi în bancă pentru o pârtie de schi la 600 metri altitudine, lucrări de mântuială la pavaje, tergiversarea instalării de bariere la trecerile cu calea ferată, folosirea banului public aiurea, fapt confirmat de Curtea de Conturi etc. În principiu, Crețu şi-a făcut întâi freza şi apoi şi-a tras pantalonii pe el. Adică a uitat că infrastructura oraşului este primordială. Din vara anului trecut şi până acum, Crețu l-a avut aliat pe Cristian Niculae, vorba aia amândoi pesedişti, amândoi dedicați cetățenilor. În Consiliul Local şi nu numai, Cristian Niculae a susținut toate aberațiile lui Crețu, lăudându-l necontenit. Nu a uitat să-şi facă propria imagine de băiat preocupat de toate: de la vizita în licee la popularea cu peşte a râului Bistrița, trecând printr-un Oktoberfest local care a păpat bani publici cât pentru o zi națională. Ieri, Cristian Niculae a fost contra lui Crețu în Consiliul Local pe speța măririi unor tarife pentru comercianți. Viceprimarul şi-a luat aliați toți consilierii PSD şi ALDE şi a mărit tarifele cu mai puțin decât dorea primarul. Demonstrația de forță catalogată de toată lumea a fost, de fapt, o înțelegere tacită. Crețu nu mai candidează, iar viceprimarul vrea să ajungă primar. Cum să-ți faci imagine mai bine de-atât? Piesa de teatru ambulant ținută într-o sală de consiliu local a fost regizată de Radu Moldovan. De ce? Simplu. Viceprimarul este şi preşedinte al organizației municipale PSD. cea mai importantă din județ. Voturi multe. În concluzie, interesul cetățenesc este subjugat interesului de partid iar acesta la rândul lui…interesului personal. Crețu a fost şi este de acord să joace rolul negativ în această reprezentare a trădării care nu este trădare. Are destule pete şi spălarea nu se mai face cu leşie, ci cu detergent parfumat. Fie el şi de la o multinațională. Spuneam că şi PNL îl ajută pe Radu Moldovan. Cum? Printr-o inexistență fizică, verbală sau de conjunctură. Ioan Turc, şeful PNL BN, vorbeşte de PSD, de Dragnea, de florile mărului sau de capră şi foloasele ei…dar deloc despre Radu Moldovan. Ce deducem? Că piesa din Consiliul Local, coroborată cu batista pe țambal a lui Ioan Turc nu sunt paralele precum statul, ci se intersectează în stația…interesului personal. Ioan Turc a zis odată că se vrea primar. Candidatura lui poate fi comparată cu „atleții-iepuri” de la semifond. Tragi tare jumătate din cursă, apoi oboseşti şi laşi pe alții să câştige. Turc vrea să fie învins în cursa pentru Primărie şi învingător la parlamentare. Poate PNL BN să-l asigure că-şi va îndeplini visul? Dar Radu Moldovan?

Situația din Bistrița-Năsăud poate fi extrapolată în multe alte județe. Interesul personal este mai presus de orice. Doctrine, partide, electorat…lăsați-le dracului! Voi să fiți sănătoşi şi la pungă groşi! Dragnea şi Tăriceanu au dreptate. Există state paralele, dar interesele sunt aceleaşi. Între ele sunt cetățenii constrânşi să asiste la manipulări construite de şmecheri administrativi şi şmenari politici. Vrednici sunteți!

Postat in Ziar la Negru
Comentariu 1

Un comentariu

  1. Liberal vineri, 1 decembrie 2017 la 9:43 - Raspunde

    Bravo Viorele! Buna analiza!

Comenteaza