• miercuri, 18 octombrie 2017

Cred că-ți lipseşte maxim o verigă!

Acum două zile, publicația noastră anunța că va scrie despre artă. Cu precădere despre arta uitată pe undeva prin Sângeorz Băi în curtea unei şcoli unde zac sculpturi de o valoare extraordinară. Anunțul nostru a creat reacții diverse în mediul online, mai ales că folosisem acolo cuvântul… maxim, ca formă suavă a unei ironii lejere de toamnă. Concret, un personaj cu numele maxim Dumitraş s-a simțit lezat din oficiu, a început să facă pe victima unui viol intelectual deşi neprihănirea artistică şi-a pierdut-o pe dealurile Sângeorzului înainte să învețe alfabetul creației originale. Pentru cei care nu-l cunosc, maxim Dumitraş se recomandă ca fiind artist plastic. Şi director al Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz Băi.

Nu aveam de gând să-i facem reclamă, dar multitudinea mesajelor pe care ni le-a înmânat online, cu gramatica de a IV-a făcută cornet pentru semințe de dovleac, ne-a dat o idee. Ca lui Iuda care a plătit cu o idee nota pentru Cina cea de taină. Dar cum nu putem trăda arta, ne-am gândit să ajutăm victima să se dezvolte maxim. Se spune că Dumnezeu nu face rebuturi iar de la acest concept primordial trebuie să purcedem a vorbi despre maxim. Foloseşte banii publici pentru a susține într-o zonă cu specific rural ideea eliberării prin artă, organizând tabere de creație după modelul, păstrând proporția, Woodstock din muzică. Aceste tabere de pregătire paramilitară a viziunii artistice, închise uneori după sârma ghimpată a realității obsesiv-compulsive (şi asta sună maxim), au darul de a descătuşa energii creatoare venite din străfundul percepției umane. Marc Chagall spunea că ” arta începe acolo unde se termină natura”, însă pentru maxim Dumitraş, un spirit ascuns pervers în spatele artei de sorginte abstractă, totul se reflectă bombastic, având în vedere creațiile sale ce ignoră natura a cărui frumusețe a revărsat-o Dumnezeu la Sângeorz Băi. De altfel, natura este folosită maxim ca suport obscen pentru grătare şi pahare de vin în vreme ce focul creativ este susținut cu lemn de la ocolul silvic. Abstractizarea la maxim a artei produse de Dumitraş la Sângeorz face deliciul protipendadei cu parfum intelectual din județ. În cadrul vernisajelor miroase a spirit protejat de molii cu spray cumpărat din magazinele +38. Se mai şterge praful social, din când în când, pentru a se justifica banii publici şi a crea impresia că arta abstractă la maxim devine, vrea nu vrea cetățeanul, parte integrantă din viața publică. Sângeorz Băi a devenit o pătură caldă peste picioarele reci ale ipocriziei artistice, dar populația nu exploatează la maxim acest reper irefutabil al frumosului din bizar. Abstractizarea aşa cum a văzut-o Kandinsky, părintele acestui curent, are apartenența unei elite urbane prin excelență. La Sângeorz Băi ea se potriveşte precum nuca-n perete care oricum nu se sparge din cauza unei forțe creatoare minime. Aşa că Dumitraş foloseşte ciocanul, uneori şi aparatul de sudură pentru a scoate la iveală miezul din sâmburele unui adevăr pe care oricum l-au descoperit alții înaintea lui. Recent, o lucrare a sa aflată la intrarea în Sângeorz Băi a fost înlăturată din cauza stării precare. Rugina a mâncat din carnea creației şi astfel pericolul public era iminent. Veriga, aşa se numea lucrarea, a fost plătită de nişte italieni, interesați mai mult de industrie decât de cultură. 9 din 10 locuitori ai oraşului nu au ştiut vreodată ce reprezenta lucrarea.

Pe scurt, conform autorului, ea reprezenta legătura dintre cer şi pământ, parte a unui lanț ale cărui zale au fost produse prin unele oraşe ale Europei. Configurația acestora este asemănătoare cu aceea din Sângeorz, dar diferă materialul. În străinătate ele sunt din piatră, marmură, deh capitalism. Pentru Sângeorzul socialismului-democrat-artistic, denumire inspirată de prezența în peisaj şi a deputatului PSD, Daniel Suciu, s-a folosit tablă de la Remat. Spuneam că ideea uniunii dintre cer şi pământ are rădăcini mai vechi. A fost folosită şi de Brâncuşi la Coloana Infinitului. Mulți l-au comparat pe Dumitraş cu Brâncuşi, o jignire artistică impardonabilă, deoarece geniul din Hobița nu s-a îndepărtat de esența sa rurală. Şi-a lăsat inima şi sufletul la țară spre deosebire de subiectul nostru care s-a expus maxim unei interferențe cu urbanul science-fiction. În plus, Brâncuşi a spus celor care-l considerau abstract: ” Sunteți nişte imbecili!”. Poate că v-am plictisit, dar modul în care a pozat în victimă Dumitraş, deşi Ziar la negru nu i-a tulburat spiritul creator şi nu l-a pomenit nici în pomelnic, dă de gândit şi ne vom apleca intens asupra activității acestuia ca şi consumator de bani publici. În plus, abstractul din Sângeorz este ireal. Lângă oi, cu cioban cu tot, veriga abstractă are relevanța balenelor cu cocoaşă existente în Sahara. Cultura ar trebui făcută pentru oameni. Uneori, pe înțelesul lor, altfel recunoaşterea talentului s-ar putea acoperi doar cu iluzii pornite din meschinăria unor pseudo-elitişti.


Papa Grigorie, sfânt recunoscut şi de ortodocşi ca Grigorie cel Mare, a luat o decizie majoră în timpul unui post al Paştelui. Întrucât credincioşii nu aveau alimente care să susțină postul, Grigorie cel mare a decretat că iepurii sunt peşti! Deci, există posibilitatea ca Dumitraş să nu fie maxim, ci doar minimul decenței. Şi îi lipseşte şi o…verigă. Din Sângeorz.

P.S. Cuvântul „maxim” se scrie cu literă mică. Doar dacă este la începutul frazei se scrie cu literă mare. Ceea ce nu a fost cazul în acest articol.

P.S. 2. Dumitraş a fost nominalizat la premiul național „Brâncuşi”. Asta nu ne schimbă părerea. Pe bani publici el are grijă maxim de el, în vreme ce sculpturi de o valoare foarte mare ale unor artişti dispăruți zac în curtea unei şcoli din Sângeorz. Moral, Dumitraş este minim din punct de vedere civic.

 

Postat in Ultima petarda
Comentarii 16

16 Comentarii

 1. Lup Ecaterina miercuri, 18 octombrie 2017 la 11:50 - Raspunde

  Un articol care nu spune, de fapt, nimic. Va legati de cunostintele de gramatica ale domnului Dumitras pentru ca alta neregula nu ati gasit…faceti jurnalism corect, nu aservit. Si daca tot Il faceti, documentati-va inainte. De cate ori ati intrat in muzeul de Arta Comparata? Prin arta poti educa oamenii, motiv pentru care ea trebuie sa-ti creeze noi perceptii, sa-ti reimprospateze viziunea asupra lumii, sa te faca sa vezi dincolo de forma. In locul verigii putea sa fie o simpla piatra…dar nu despre asta e vorba….gestul domnului primar e josnic, e de-a dreptul primar!

 2. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 13:18 - Raspunde

  Doamnă.. mă abțin de la comentarii. 90 la sută din cetățenii Sângeorzului nu înțeleg arta abstractă. Ei nu înțeleg de ce trebuie să fie curat pe stradă.. darămite. Acea lucrare era un pericol public… roasă de rugină pentru că timp de 13 ani….domnul Dumitraş nu a avut nevoie să o conserve. Lucrarea nu era inscrisa in patrimoniul primariei Sangeorz. Am verificat. Va recomand sa mai lasati muzeul si sa mergeti in curtea scolii de langa primarie si sa vedeti cum timp de 16 ani sunt depizitate acolo opere de arta veritabile ale u or artisti consacrati. Domnul Dumitras respo sabil moral de cultura din zona, pentru ca incaseaza 40.000 lei anual bani publici pt muzeu, trebuia sa nu le uite. Domnul Dumitras este doar pt el. Poti fi astfel, adica egoist, doar daca nu iei bani de la stat. Ma bucur ca nu a murit nimeni ca la Timişoara in timpul vijeliilor. Gaptul că nu cunoaşte reguli gramatucale simple spune totul despre ipocrizia unui intelectual rasat. Sarut mana. Sa nu uit…ipocrizia vine si din faptul ca i s-a oferit sansa si banii pt refacerea lucrarii. Acea lucrare, repet, era un pericol public. Nu uitati sa vizitati curtea scolii si opere de arta uitate de administratiile precedente si, rusibos, chiar de Dumitras. Nu am dorit sa scriem despre el. Dansul s-a bagat in seama cu noi.

 3. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 13:21 - Raspunde

  Scz. Am scris de pe telefon iar unele litere lipsesc. Gramatica insa, o cunoastem. Macar atat.

 4. maxim miercuri, 18 octombrie 2017 la 16:07 - Raspunde

  Printre cei 90% care nu înțeleg arta abstractă l-ați numărat și pe primar? Nu de alta, dar am văzut ieri că sunteți soferul lui! Și asta e maxim, că tot acuzați că unii scriu la comandă. O zi minunată!

 5. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 16:30 - Raspunde

  Mă bucur că aveți spirit. M-as bucura sa fiu sofer de primar. Cred ca la stat se plateste bine. N-am asemenea noroc. A fost doar o imprejurare intrucat trebuia sa ajung la Bistrita. Cat priveste impartialitatea va pot spune ca in jurnalism nu se vand principii. Cat despre abstractul domn Dumitras nu am vrut sa scriem. Dansul s-a bagat in seama. Primarul nu stiu sa fie fan al abstractului. Il puteti intreba. Stima.

 6. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 16:31 - Raspunde

  Mă bucur că aveți spirit. M-as bucura sa fiu sofer de primar. Cred ca la stat se plateste bine. N-am asemenea noroc. A fost doar o imprejurare intrucat trebuia sa ajung la Bistrita. Cat priveste impartialitatea va pot spune ca in jurnalism nu se vand principii. Cat despre abstractul domn Dumitras nu am vrut sa scriem. Dansul s-a bagat in seama. Primarul nu stiu sa fie fan al abstractului. Il puteti intreba. Stima.

 7. Nicu Algeorge miercuri, 18 octombrie 2017 la 17:09 - Raspunde

  Lasati impartialitatea domnu Negru…nu tine. Evident, toate sunt intamplari nevinovate…conduceti masina primarului, faceti ziarul primariei, atacati toti adversarii primarului. Pe Maxim Dumitras, preotii orasului, taranii din localitate. Pe langa faptul ca sunteti finul primarului, a ramas vreo intamplare intamplatoare? Si nu spuneti ca stiti orasul asta ca asta e deja minciuna. Cu respect!

 8. Lup Ecaterina miercuri, 18 octombrie 2017 la 18:44 - Raspunde

  Domnule, lucrarile din curtea scolii nu apartin lui Maxim Dumitras. Ele apartin orasului…in consecinta, administratorul orasului trebuie sa aiba grija de ele, nu-i asa?Si domnul Traian Ogagau e responsabil din punct de vedere moral fata de bancile si mesele realizate de artisti consacrati in cadrul unui simpozion, pe vremea cand inca mai detinea Tonight-ul, pe care chiar dansul l-a sponsorizat. Ce sa vezi?Mesele stau aruncate pe terenul domnului primar din parcul statiunii. Sunt distruse!!Spre bucuria copiilor colectionari de placute din mozaic. Si ii apartin domnului Ogagau! Cat tupeu trebuie sa ai sa vorbesti despre a fi sau a nu fi moral, cand tu insuti te comporti in asemenea hal?!

 9. Zaua de lemn miercuri, 18 octombrie 2017 la 19:45 - Raspunde

  Lăsați-mă să înțeleg: deoarece sângeorzenii nu înțeleg arta abstractă a lui Maxim, muzeul trebuie închis și Dumitraș ars pe rug? Opriți zece bucureșteni și întrebați-i ce se află în palatul de pe Calea Victoriei. Ce facem, desființăm lapidariumul din Muzeul Național?
  Auzi, ”cultura trebuie făcută pentru oameni!” Astea sunt idei bolșevice, de revoluția culturală socialistă ați auzit, de realismul artistic comunist? Probabil că nu, dar aveți aceleași idei.

 10. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 20:16 - Raspunde

  Ma bucur sa vad ca sangeorzenii iubesc abstractul Am fost finul primarului. Şofer nu sunt. Campanie electoralą i-am făcut lui Daniel Suciu. Faptul că scriu despre PSD, Daniel Suciu şi Radu Moldovan, Dragnea, Plumb etc…este urmare a faptului că au mințit cetățenii. Am scris despre prezența preoților din localitate prezenți la o băută cu Daniel Suciu. Nu este interzis. Este insa anormal ca preotii sa accepte sa fie fotografiati iar Daniel Suciu sa posteze. Referitor la impartialitate am scris despre toate partidele. De rău. Pentru cą politica este cel mai nociv fenomen in societatea romaneasca. Sculpturile din curtea scolii, chiar dacă nu-i aparțin lui Dunitraş, ca om de artă măcar moral trebuia să facă demersuri. Măcar în ultimii 16 ani. În ceea ce a publicat, Ziar la negru a spus adevărul. Domnul Dumitraş chiar este plătit din bani publici. De aceea am scris. Pentru că într-o societate normală trebuie să ştim cum sunt cheltyiți banii cetățenilor. Indiferent că este sportiv, artist, deputat, primar, presedinte etc Stimă tuturor domnilor. Sărut mâna, doamnelor. Încă un lucru: Ziar la negru nu a folosit şi nu foloseşte bani publici. Mulțumim că ne citiți. Vorbesc la plural deoarece Ziar la negru are o echipă şi la Bucureşti.

 11. Andrei Fekete miercuri, 18 octombrie 2017 la 21:43 - Raspunde

  Domnul Viorel asta tot nu o inteleg si nu vad unde ati mai scris de rau alte partide?In ultimul an numai de psd scrieti si bineinteles de oricine are curajul sa zica ceva de edilul din Sg-bai

 12. Andrei Fekete miercuri, 18 octombrie 2017 la 21:48 - Raspunde

  Si apropo de ce nu ati scris cum a cheltuit Ogagau 1000000 ron pe studiu de fezabilitate stiind ca nu o sa fie aprobate proiectele din lipsa de terenuri…..dar banii sau dat nu…..sau asta nu tre sa stie cetatenii orasului….ca doar e primar PNL?

 13. Viorel miercuri, 18 octombrie 2017 la 22:13 - Raspunde

  V-am trimis domnule Fekete materiale critice la adresa PNL. Dar imi dau seama ca degeaba Ziar la negru asteapta scuze. Stimă.

 14. Vasile joi, 19 octombrie 2017 la 12:37 - Raspunde

  Cind vorbiti despre arta nu va legati de cel care-o creaza,altfel vorbiti din afara ei.Astfel ati creat un articol impertinent.

 15. Vasile Buia joi, 19 octombrie 2017 la 12:38 - Raspunde

  Cind vorbiti despre arta nu va legati de cel care-o creaza,altfel vorbiti din afara ei.Astfel ati creat un articol impertinent.

 16. Viorel sâmbătă, 21 octombrie 2017 la 22:19 - Raspunde

  Se vede ca va pricepeti la arta si aveti responsabilitatea unei acuzatii. Cred, totusi, ca ne despart o multime de vernisaje si expozitii. Inclusiv din UE. Nu sunt critic de arta. Dar am bunul simt al perceperii materialismului in dauna ceatiei. Stima.

Comenteaza